Hurmaava Charleston Etelä-Carolinassa



Charleston Etelä-Carolinan rannikolla on kaunis ja historiallinen kaupunki, ja yksi omista suosikkipaikoistani Yhdysvalloissa.

Kävin kaupungissa ensimmäisen kerran 2015 osana useamman osavaltion roadtrip-reissua ja ihastuin sen tunnelmaan jo silloin. Nykyisin kaukosuhde vie minut Washingtonin osavaltioon, mutta suhteemme alkuajat reissasin Etelä-Carolinaan ja Charlestonissa tuli vierailtua useamman kerran. 

Kauniita katuja ja taloja

Charlestonin keskusta on sen verran pieni, että siihen on helppo tutustua kävellen. Koon vuoksi isommista kaupungeista tuttuja kiertoajeluita busseilla ei ole, vaan opastetut retket tapahtuvat joko kävellen tai hevoskärryillä.

Minä pidän paljon kävelystä Charlestonin kaduilla. Niitä reunustavat hienot talot, joissa riittää ihasteltavaa. 




Matkamuistoja löytää parhaiten City Marketilta, keskustan kauppahallista. Sieltä löytyy paljon kojuja, joista voi ostaa mukaansa esimerkiksi paikallisten käsitöitä ja taidetta. Myynnissä on muun muassa sweetgrass-kasvista tehtyjä koreja ja kukkia. Koreja on tehty alueella jo 300 vuoden ajan. City Market on yleensä ruuhkainen, mutta silti se on käymisen arvoinen paikka. 



Myös rantakadun eli East Bay Streetin kävely kannattaa. Kadun toisella puolella meri, toisella hienot miljoonakartanot. 

Maisemat merelle rantapuistosta

Charlestonissa on myös monia kauniita ranta-alueita kuten Joe Riley Waterfront Park. Se on lyhyen kävelymatkan päässä keskustan nähtävyyksistä.



Siellä on myös laituri, jolta pääsee ihastelemaan maisemia esimerkiksi Arthur Ravenel Jr. -sillalle sekä museona toimivalle USS Yorktown -lentotukialukselle. Hyvällä tuurilla laiturilta voi myös nähdä delfiinejä.

Rantapuistossa on myös kaupungin kuuluisa Pineapple Fountain. 

Paikallisia herkkuja

Charlestonissa ja Etelä-Carolinassa ei kannata vierailla syömättä paikallista ruokaa. Meren läheisyyden vuoksi ruoissa on paljon mereneläviä, mutta onneksi myös allergikolle löytyy vaihtoehtoja. 

Minä tykästyin Poogan's Porch -ravintolaan. Queen Streetillä sijaitseva ravintola kertoo olevansa kaupungin vanhin itsenäinen ravintola, jolla on tuore lähestyminen alueen perinteiseen ruokaan. Ravintola sijaitsee vanhassa, kauniissa talossa.


Ravintola on todella suosittu. Me teimme varauksen etukäteen ja se kannatti. Monet joutuivat pettymään, sillä vapaita pöytiä ei ollut lounasaikaan ollenkaan. Ravintolan pöydät on jaettu moneen pieneen huoneeseen, talon ylä- ja alakertaan ja ulos. Meidän paikkamme oli alakerrassa.


Lounasaikaan ravintola tarjoilee brunssia, eli myös aamiaistyylisiä annoksia on saatavilla. Me jaoimme alkupalaksi friteeratut vihreät tomaatit pekonihillolla ja pimento-juustolla. 


Tämä oli todella hyvää!

Pääruoksi minä valitsin jotain, mitä olen aina halunnut kokeilla, eli Chicken & Waffles -annoksen. Tämä vaikutti suositulta annokselta, sillä sitä tilasi moni muukin. Annoksessa oli vohveleita, friteerattua kanaa, appelsiini-viski-vaahterasiirappi, hunajavoi ja tuoreita marjoja.




En edelleenkään tiedä, mitä mieltä annoksesta olen! Ymmärrän kyllä, miksi siitä pidetään, koska kaikki sen osat olivat herkullisia. Minusta suolainen kana ei vain sovi yhteen makeiden vohveleiden ja marjojen kanssa. Yleisfiilis on liian jälkiruokamainen. Mutta olen iloinen, että kokeilin tätä klassikkoa kuitenkin! 

Vaihtelevaa kesäistä säätä

Sään puolesta parasta aikaa Etelä-Carolinassa ja Charlestonissa on syksy ja kevät. Sää on vaihtelevaa, mutta muistuttaa paljon meidän kesäämme. Pääosin on varsin lämmintä, mutta mukaan mahtuu myös kylmempiä ja sateisia päiviä. 

Kevätlomien aikaan en kuitenkaan kaupunkiin matkustaisi, sillä silloin kaupungissa on paljon porukkaa ja esimerkiksi hotellien hinnat ovat korkealla. 


Myös talvella sää on todella vaihteleva. Yhtenä päivänä voi olla ulkona shortseissa ja t-paidassa, seuraavana päivänä on vajaat kymmenen astetta lämmintä. Talvella voi olla myös pakkasta ja jopa vähäistä lumisadetta. 

Kesä on todella kuuma ja kostea. Lämpötila on yli 30 asteen, sateet ja ukkoset ovat melkeinpä päivittäisiä. Ne eivät onneksi yleensä kestä kuitenkaan muutamaa tuntia kauempaa, eli päivisinkin pystyy olemaan hyvin ulkona -jos kuumuus ei haittaa.

Miten Charlestoniin pääsee?

Suomalaisille Charleston on tällä hetkellä hieman vaikeamman matkan päässä, sillä siellä ei ole kansainvälistä lentokenttää. Lentäminen perille saakka vaatii siis Yhdysvaltojen sisäisen lennon, esimerkiksi Atlantasta tai Charlottesta. 






Itse pidin eniten KLM&Delta-yhdistelmästä lennoille. Ensin KLM:llä Amsterdamiin ja sieltä Deltan lennolla Atlantaan. Delta lentää väliä a350-koneilla, ja sekä koneet että palvelu ovat parempia kuin KLM:n kaukolennoilla. Amsterdam ja Atlanta ovat molemmat hyviä vaihtokenttiä ja niissä koneen vaihtaminen on selkeää ja nopeaa. 

Myös ajaminen esimerkiksi Atlantasta voi olla hyvä vaihtoehto, sillä ilman autoa Charlestonin alueella ei oikein pärjää. Sen vuoksi en myöskään lomailisi ainoastaan Charlestonissa, vaan yhdistäisin sen johonkin muuhun lähellä olevaan kohteeseen. Rantalomakohteita on lähellä paljon ja esimerkiksi Savannah Georgian osavaltiossa on helpon ajomatkan päässä. Myös se on tutustumisen arvoinen kaupunki.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hurricane Hill Olympicin kansallispuistossa

Finnairin uudistettu business-luokka Helsingistä Seattleen

Lake Crescent ja Marymere Falls Olympicin kansallispuistossa